Με αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ολοκληρώθηκαν τα θεματικά εργαστήρια του Μαϊου σε Καβάλα και Κομοτηνή!

Θετικά ενέπνευσε όλους τους συμμετέχοντες του RemicroLOCAL Workshop που διεξήχθη την Τετάρτη 18 Μαϊου 2022 στην Καβάλα, ο φιλοξενούμενος ομιλητής μας, κ. Θεράπων Φάκας, Trainer και Business Coach της εταιρίας “Coach the Day“.  Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα λεγόμενα “Soft Skills” ή αλλιώς δεξιότητες ζωής! Αυτές οι δεξιότητες έχουν να κάνουν με το χαρακτήρα μας και με το πως εμείς επικοινωνούμε και αλληλοεπιδρούμε με τους άλλους και με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουμε.

Σήμερα περισσότερο από ποτέ, δεδομένων των ραγδαίων αλλαγών στον εργασιακό χάρτη με την έλευση της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης, τα Soft Skills (ήπιες δεξιότητες) έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στην αγορά εργασίας, όσο και στον επιχειρηματικό κόσμο. Οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν ανθρώπους με δεξιότητες και όχι πτυχία. Σίγουρα ένα πτυχίο, μια πιστοποίηση είναι αναγκαία για να διεκδικήσει κάποιος μια συγκεκριμένη θέση εργασίας αλλά όλο και περισσότερο οι δεξιότητες που συνοδεύουν έναν επαγγελματία/επιχειρηματία, δεν έχουν σχέση με το τι έχει σπουδάσει, αν έχει σπουδάσει…
… κυρίως σε τι επίπεδο έχει φτάσει την ενδυνάμωση της προσωπικής του ανάπτυξης ως προς την αντιμετώπιση των αλλαγών και των προκλήσεων της σύγχρονης εποχής.

   

 

Λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης ζήτησης για το ανωτέρω θεματικό εργαστήριο από το επιχειρηματικό – και μη – κοινό της Κομοτηνής, ο ομιλητής μας, κ. Φάκας βρέθηκε την επόμενη Τετάρτη 25 Μαϊου 2022, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν και να ανακαλύψουν δικές τους πτυχές αναφορικά σε ήπιες δεξιότητες, όπως: Διαχείριση χρόνου, Κριτική & Δημιουργική σκέψη, Δημιουργία νοοτροπίας εξέλιξης, Διαχείριση άγχους και αρνητικού εσωτερικού διαλόγου, Καθορισμός στόχων που σκοπό έχουν την ενδυνάμωση της προσωπικής τους ανάπτυξης. Συνοψίζοντας, ο κ. Φάκας υπογράμμισε ότι «ο καθένας και η καθεμία από εμάς, εργαζόμενος ή επιχειρηματίας, χρειάζεται να συμπεριφέρεται με επιχειρηματικό μυαλό, δηλαδή είτε είναι υπάλληλος σε κάποια εταιρία είτε έχει μία εταιρία, θα πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του σαν μία… ατομική επιχείρηση».

     

Ακόμη ένα θεματικό εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Κομοτηνής την Τετάρτη 18 Μαϊου 2022, αφορούσε στο ζήτημα της διαχείρισης των οικονομικών μίας επιχείρησης με τη διεξαγωγή της “ανοιχτής” συζήτησης με τίτλο “Εξυγίανση των επιχειρήσεων και 2η ευκαιρία για επιχειρηματίες κατά το νέο Πτωχευτικό Δίκαιο”, όπου ομιλητής ήταν ο κ. Αντώνιος Τσιαλίκης, Δικηγόρος και Managing Partner της Ν.ΠΑΝΟΥ-Α.ΤΣΙΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Δικηγορικής Εταιρείας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης – που διεξήχθη στους φιλόξενους χώρους του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης – τέθηκε μία από τις σημαντικές ρυθμίσεις του νέου Πτωχευτικού Νόμου (ν. 4738/2020 «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας»), η οποία αφορά στη λεγόμενη «δεύτερη ευκαιρία» των οφειλετών, δηλαδή στη δυνατότητά τους να κάνουν μια νέα «καθαρή» αρχή. Επίσης, σχετικά με τις διαδικασίες αντιμετώπισης της αφερεγγυότητας νομικών προσώπων (οφειλετών), καθώς και πιθανές πρακτικές δυσχέρειες από τη διαδικασία εξυγίανσης των επιχειρήσεων υπό το πρίσμα του Ν. 4738/2020 μας ενημέρωσε διεξοδικά ο κ. Αντώνιος Τσιαλίκης, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις δυνατότητες που δίνει η νέα νομοθεσία, ως προς:

✅ την πρόληψη της αφερεγγυότητας με τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών για διάστημα μέχρι και 20 χρόνια,
✅ την έγκαιρη αντιμετώπισή της με την εξυγίανση των επιχειρήσεων, και
✅ την οικονομική επανεκκίνηση όσων πτωχεύουν με την παροχή της δεύτερης ευκαιρίας.

 

 

Τέλος, η υπεύθυνη του γραφείου μας για τις δράσεις του έργου σε πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, κα. Μαργαρίτα Φυδανάκη, έπειτα από την ευγενική πρόσκληση που απηύθυνε η διοίκηση του ΔΙΕΚ Καβάλας προς το ΚΕΠΑ, φιλοξενήθηκε από το Τμήμα “Τεχνικών Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας“, όπου “ανέπτυξε” το ζήτημα των πράσινων δεξιοτήτων σε τουριστικές επιχειρήσεις.

Χαρακτηριστικά υπογράμμισε ότι οι επιδόσεις των εταιριών στα πεδία της στρατηγικής ESG (αναφορικά με το περιβάλλον, την κοινωνία και την εταιρική διακυβέρνηση), αλλά και της εφαρμογής συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, δημιουργούν τη μεγάλη ευκαιρία στον τουρισμό για να επαναπροσδιοριστεί με όρους βιώσιμης ανάπτυξης.  Προϋπόθεση βέβαια για την επίτευξη της πράσινης αειφορίας αποτελεί η περιβαλλοντική εκπαίδευση, η ανάπτυξη των πράσινων δεξιοτήτων και η υιοθέτηση πράσινων επιχειρηματικών πρακτικών με γνώμονα την τήρηση των αρχών της εξοικονόμησης ενέργειας, νερού, απορριμμάτων κι επικίνδυνων αποβλήτων.

Κλείνοντας την παρουσίασή της προς τους σπουδαστές του ΙΕΚ Καβάλας, η κυρία Φυδανάκη αναφέρθηκε στη νέα τάση, τα “πράσινα” ξενοδοχεία, με την οικολογική σήμανση να αποτελεί το επίσημο σήμα της περιβαλλοντικής ποιότητας των υπηρεσιών και αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Στόχος, η ελαχιστοποίηση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των διακοπών μας και η ανάληψη δράσης σε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης.